Get your protein in!

Get your protein in!

Sep 30, 2024Daphne Duursma

Eiwitten zijn niet alleen voor bodybuilders of topsporters, ze zijn essentieel voor iedereen. In deze blog bespreken we waarom eiwitten zo belangrijk zijn, hoeveel je ervan nodig hebt op een dag, welke eiwitbronnen het beste zijn, het belang van eiwitten na het sporten, en hoe onze Fit Piggy’s jou kunnen helpen je eiwit doelen te bereiken.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor je lichaam?

Veel mensen denken dat eiwitten alleen belangrijk zijn voor sporters of mensen die fysiek erg actief zijn, maar dat is zeker niet het geval. Eiwitten zijn voor iedereen essentieel. Of je nu aan het trainen bent voor een marathon, lange dagen maakt op kantoor of gewoon wilt genieten van een fit en gezond lichaam, eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Om je even een idee te geven: ze zijn betrokken bij de volgende processen in je lichaam:

  1. Bouwstenen voor weefsels
    Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van spieren, botten, huid, en organen. Ze zorgen voor herstel en groei van weefsels.

  2. Enzymatische functies
    Veel enzymen zijn eiwitten die chemische reacties in het lichaam versnellen, zoals de spijsvertering en energiemetabolisme.

  3. Transport van stoffen
    Eiwitten zoals hemoglobine helpen bij het transport van zuurstof in het bloed. Andere eiwitten transporteren voedingsstoffen, zoals vetten en vitamines, door het lichaam.

  4. Hormoonproductie
    Sommige eiwitten functioneren als hormonen, zoals insuline, en spelen een rol in het reguleren van processen zoals bloedsuikerspiegel en metabolisme.

  5. Immuunsysteem versterken
    Antistoffen, die infecties bestrijden, zijn ook eiwitten. Ze helpen het lichaam om virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers te identificeren en te neutraliseren.

  6. Energiebron
    Als er niet genoeg koolhydraten of vetten beschikbaar zijn, kunnen eiwitten worden gebruikt als energiebron, hoewel dit niet hun primaire functie is.

  7. Ondersteuning van de structuur
    Structuureiwitten zoals collageen en keratine zorgen voor stevigheid van weefsels zoals huid, haar, en nagels.

  8. Beweging van spieren
    Eiwitten zoals actine en myosine spelen een rol bij spiercontracties en beweging, waardoor je kunt lopen, ademen en andere lichaamsbewegingen kunt uitvoeren.

Eiwitten zijn dus van vitaal belang voor vrijwel elk proces in het lichaam. Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

Je kunt zelf berekenen hoeveel eiwitten je lichaam nodig heeft, maar dit kun je ook online laten berekenen via een calculator. De hoeveelheid eiwitten die je dagelijks nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt het geslacht, gewicht, maar ook hoe actief je bent. Voor de gemiddelde volwassene wordt het vaak aangeraden om 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnen te krijgen. Stel je weegt 70 kg, dan moet je dus ongeveer 56 gram eiwit per dag eten.

Ben je een fanatieke sporter en wil je spiermassa opbouwen, dan heb je meer eiwitten per dag nodig. Dit kan oplopen van 1,2 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht. Als je dus een krachtsporter bent van 70 kilo, moet je tussen de 84 tot 140 gram eiwit per dag eten. 

Wat zijn de beste eiwitbronnen?

Heel veel voeding bevat eiwit, alleen er is verschil tussen plantaardige en dierlijke producten. 

Voorbeelden van plantaardige eiwitbronnen zijn:

  • Brood 
  • Granen
  • Peulvruchten 
  • Noten

 

Voorbeelden van dierlijke eiwitbronnen zijn: 

  • Vlees
  • Vis 
  • Melk 
  • Kaas 
  • Eieren
  • Magere kwark

 

Plantaardige bronnen bevatten veel anti-nutriënten. Deze verhinderen de opname en zijn dus moeilijker opneembaar voor je lichaam. 

Het belang van eiwitten na het sporten

Eiwitten zijn essentieel na het sporten omdat ze helpen bij het herstel en de opbouw van spieren. Tijdens het sporten breek je spierweefsel af, en eiwitten leveren de aminozuren die nodig zijn om dit weefsel te herstellen en te versterken. Door direct na je training eiwitten te consumeren, zoals een Fit Piggy, ondersteun je je lichaam bij het sneller herstellen en voorkom je spierafbraak, zodat je sterker en fitter wordt.

Onze Fit Piggy’s helpen jou bij het behalen van je doelen

Soms is het niet altijd even makkelijk om je eiwitbehoefte uit plantaardige en dierlijke bronnen te halen. Je kunt je eiwitten dan aanvullen door middel van eiwitshakes of -snacks. Onze Piggy’s kunnen je daarbij ook helpen. Onze bars zijn mega lekker en bevatten ook een flinke portie eiwitten zodat je eenvoudig kunt aanvullen wat je nodig hebt.

Meer blogs

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden